since 2019

Pataleipä

Pataleipä

Pataleipä on viikonlopun piristys. Yllätä vieraat kauniilla itsetehdyllä leivällä. Tai vie tuliaisena brunssille! Resepti on helppo, kunhan sinulla on vain tarpeeksi aikaa 🙂

3 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl auringonkukan siemeniä
0,5 dl kurpitsan siemeniä
0,5 dl murennettuja saksanpähkinöitä
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa (tai herneenkokoinen pala tuorehiivaa)
3,5 dl vettä
1 tl tinjamia (tämän voi jättää pois, jos haluat ihan tavallisen, tai vaihtoehtoisesti korvata lempi yrteilläsi)
hieman öljyä


Sekoita kuivat aineet keskenään (jos käytät tuoreita yrttejä kuivattujen sijasta, älä laita niitä vielä). Lisää hieman kädenlämpöistä kuumempi vesi, jos käytät kuivahiivaa. Sekoita, mutta älä vaivaa. Anna seistä huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Mitä pidenpään maltat kohottaa, sitä parempi maku.
Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle alustalle. Kääntele taikina palloksi, mutta älä vaivaa. Jos lisäät tuoreita yrttejä, tai vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja, lisää ne tässä vaiheessa. Peitä pyöreäksi muotoiltu leipä liinalla ja kohota 30 min. Tällä aikaa voit kuumentaa padan uunissa. Pistä pata kylmään uuniin lämpenemään 225 asteeseen. Kun 30 minuuttia on kulunut, ota pata uunista ja sipaise pohjalle ja reunoihin öljyä (kun taikina kumotaan kuumaan pataan, se ei jää kiinni). Nosta taikina pataan ja sulje kansi. Anna leivän paistua 30 minuuttia, jonka jälkeen ota padan kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä ritilälle. Älä peitä, jos haluat pitää kuoren rapeana.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *